• TIPOS
  • PEUGEOT
  • J&T BANKA
  • COOP JEDNOTA
  • ADIFEX

Tasr

Navigácia » Hlavná stránka » Tenis EP » Tasr

 
Hlavní obsah stránky

Tenis-Australian: Polášek po semifinálovej prehre: "Bol to čierny deň"(2)

Melbourne 30. januára (TASR) - Slovenský tenista Filip Polášek s Chorvátom Ivanom Dodigom neuspeli v semifinále štvorhry na grandslamovom turnaji Australian Open. Ako nasadené štvorky prehrali s domácim párom Max Purcell, Luke Saville 7:6 (7), 3:6, 4:6. Polášek, ktorý v zápase päťkrát za sebou stratil vlastné podanie, v Melbourne vyrovnal svoje grandslamové maximum z vlaňajšieho Wimbledonu.

Slovenský deblista prišiel o šancu stať sa druhým slovenským šampiónom na úvodnom podujatí veľkej štvorky po Daniele Hantuchovej, ktorá v roku 2002 triumfovala v mixe po boku Kevina Ullyetta zo Zimbabwe. Hantuchová bola v rokoch 2009 a 2002 aj vo finále ženského debla, v oboch prípadoch však ťahala za kratší koniec. V singli sa v roku 2014 dostala do finále Dominika Cibulková, v rozhodujúcom súboji nestačila na Číňanku Na Li.

V úvode semifinálového zápasu mužskej štvorhry si Polášek s Dodigom i Austrálčania bez problémov vyhrávali svoje podania. Za stavu 3:2 sa chorvátsko-slovenský tandem po dvoch skvelých reakciách slovenského reprezentanta na sieti dostal k prvému brejkbalu, no Purcell so Savillom ho odvrátili. V deviatom geme mali šancu na zisk súperovho podania Purcell so Savillom, Polášek však vytiahol kvalitný prvý servis a o osude setu napokon rozhodol tajbrejk. V ňom mali Austrálčania k dispozícii dva setbaly, no nevyužili ich. Saville spravil za stavu 7:7 dvojchybu a slovensko-chorvátsky pár následne využil hneď prvý setbal.

V druhom dejstve sa Purcell so Savillom výrazne zlepšili na returne, v druhom geme čistou hrou zobrali Poláškovi podanie a po potvrdení brejku si vybudovali náskok 3:0. Vlaňajší wimbledonskí semifinalisti síce následne znížili na 2:3, no v šiestom geme Polášek na podaní opäť nezískal ani fiftín a druhý set sa stal korisťou Purcella so Savillom. V deviatom geme využili Austrálčania v poradí piaty setbal.

Aj na začiatku rozhodujúceho dejstva Polášek prišiel o servis. V ďalšom geme sa vďaka výbornej hre Dodiga podaril nasadeným štvorkám rebrejk, no za stavu 2:2 Polášek opäť zlyhal na servise a Purcell so Savillom, ktorí v minulom roku hrávali najmä na challengeroch, boli blízko k životnému úspechu. Polášek s Dodigom síce ešte vyrovnali z 2:4 na 4:4, no slovenský tenista v deviatom geme piatykrát v sérii prišiel o podanie a austrálski držitelia voľných kariet, ktorí od októbra 2019 nenašli premožiteľa, už dotiahli zápas do úspešného konca. Za stavu 5:4 premenili v poradí druhý mečbal. Vo finále nastúpia v nedeľu ráno o 6.00 SEČ proti americko-britskému páru Rajeev Ram, Joe Salisbury.

Polášek po semifinálovej prehre neskrýval sklamanie. "Bol to taký čierny deň, ťažko sa to hodnotí. V prvom sete sme si všetci relatívne ľahko držali servis, nedávali sme do kurtu veľa returnov. Hrali sme s Ivanom taký náš klasický tenis, čakali sme na chybu súperov, ktorá neprišla. V tajbrejku sme však zahrali dobre. V druhom sete sa trochu posunulo slnko. Mal som ho v nadhode, nič som nevidel, Päťkrát za sebou som prehral podanie, čo rozhodlo o našej prehre. Returnoval sme oveľa lepšie ako v úvodnom dejstve a myslel som si, že to zvládneme, no nestalo sa tak. Skúšal som všetko, 20 rôznych nadhodov, no nevychádzalo mi to," povedal pre TASR slovenský Tenista roka 2019.

Celkovo hodnotí Polášek turnaj úspešne. "Teraz je ťažké vidieť to pozitívne, no myslím si, že začiatok sezóny bol pre nás dobrý a môžeme byť spokojní. S Ivanom nám vychádzajú naše veci. Na turnaji v Adelaide sme postúpili až do finále, na Australian Open do semifinále. Získali sme 900 bodov. Semifinálová prehra v Melbourne má však škrie. Ak človek štyri a pol zápasu ani raz nestratí servis a potom ho prehrá päťkrát za sebou, je náročné sa cez to preniesť."

Polášek bude napriek semifinálovej prehre na Australian Open figurovať v pondelňajšom vydaní svetového deblového rebríčka ATP najvyššie v kariére. V jeho onlajn vydaní mu zatiaľ patrí piata priečka. S Dodigom si vlaňajší víťazi turnajov v Cincinnati a Pekingu odnášajú z Melbourne spoločnú prémiu 200.000 austrálskych dolárov pred zdanením a 720 bodov do deblového renkingu. "Myslím si, že piaty nebudem a predbehnú ma Ram so Salisburym, ktorí vyhrajú celý turnaj. Je však super, že si opäť polepším, Rebríček je odzrkadlením výsledkov, ktoré tenista dosiahne v priebehu uplynulých 12 mesiacov, je objektívny."

muži - štvorhra - semifinále:

Max Purcell, Luke Saville (Austr.) - Ivan Dodig, Filip POLÁŠEK (4-Chor./SR) 6:7 (7), 6:3, 6:4

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená o hlas Poláška

la mp /k dispozícii je zvukový záznam/

Vloženo: 30. 01. 2020       Kategorie: Tasr