• TIPOS
  • PEUGEOT
  • J&T BANKA
  • COOP JEDNOTA
  • ADIFEX

Tasr

Navigácia » Hlavná stránka » Tenis EP » Tasr

 
Hlavní obsah stránky

Tenis-Australian:Federer vzdoroval iba v prvom sete,Djokovič zabojuje o 8. titul

Melbourne 30. januára (TASR) - Srbský tenista Novak Djokovič sa stal prvým finalistom mužskej dvojhry na grandsalovom turnaji Australian Open. Vo štvrtkovom semifinále ako druhý nasadený zdolal trojku podujatia Rogera Federera zo Švajčiarska 7:6 (1), 6:4, 6:3.

Federer bol vo veku 38 rokov a 178 dní druhým najstarším semifinalistom na grandslame od Jimmyho Connorsa, ktorý sa ako 39-ročný predstavil medzi najlepšou štvoricou na US Open 1991. Jubilejný 50. zápas s Djokovičom však nezvládol a utrpel 27. vzájomnú prehru. Srb zabojuje o ôsmy titul v Melbourne a celkovo 17. granslamový. Ak vo finále zvíťazí, dostane sa na čelo svetového renkingu. V ceste mu bude stáť úspešný zo zápasu Dominic Thiem - Alexander Zverev.

Pred zápasom sa objavili informácie o Federerových problémoch s nohou, ktoré ohrozovali jeho štart. V úvode prvého setu sa však Švajčiar predviedol v skvelom svetle. Hoci mu robili mierne problémy dlhšie výmeny, ťažil zo servisu a Srba takmer k ničomu nepustil. Prelomil jeho prvé dve podania a postupne si vypracoval náskok 4:1. V šiestej hre mal Federer tri brejkbaly, ktoré však Djokovič dokázal odvrátiť. Šťastie mal najmä za stavu 15:40, keď jastrabie oko ukázalo milimetrový dotyk s čiarou. Od tohto momentu sa Srbovi začalo dariť. Naopak, Federer kopil nevynútené chyby a prišiel o istotu pri vlastnom podaní. V jedenástej hre ešte odvrátil dva brejkbaly, ale v tajbrejku už definitívne stratil dych a zmohol sa na jediný bod. V prvom sete pritom dosiahol 26 víťazných úderov v porovnaní s desiatimi Djokovičovými.

Pred druhým dejstvom si Federer vypýtal medical time out. Obraz hry sa nezmenil a Federer si iba s ťažkosťami držal podanie. Napriek tomu zlomil Djokovič súpera až v desiatej hre, keď síce prehrával 30:40, no napokon získal hru i celý set.

V tretej časti Federerovi dochádzali sily i kvalita prvého podania, z toho ťažil Djokovič, ktorý dlhými výmenami nútil Švajčiara k chybám. Zlomovým momentom bola šiesta hra, v ktorej Federer viedol 40:15, no napokon neudržal podanie. Djokovič v závere nepripustil drámu a pohodlnene postúpil do svojho ôsmeho finále v kariére.

semifinále - dvojhra:

Novak Djokovič (2-Srb.) - Roger Federer (3.Švaj.) 7:6 (1), 6:4, 6:3

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená z briefu od 2. odseku

rr ph

Vloženo: 30. 01. 2020       Kategorie: Tasr