• TIPOS
  • PEUGEOT
  • J&T BANKA
  • COOP JEDNOTA
  • ADIFEX

Tasr

Navigácia » Hlavná stránka » Tenis EP » Tasr

 
Hlavní obsah stránky

Tenis-US Open. Osaková získala v New Yorku tretí grandslamový titul

New York 12. septembra (TASR) - Japonská tenistka Naomi Osaková sa stala druhýkrát víťazkou ženskej dvojhry na US Open. Vo finále zdolala ako nasadená štvorka Bielorusku Victoriu Azarenkovú 1:6, 6:3, 6:3 a získala tretí grandslamový titul v kariére. Vo Flushing Meadows triumfovala aj v roku 2018, vlani nenašla premožiteľku na Australian Open v Melbourne.

Osaková dlho nevedela nájsť recept na skvelú hru Azarenkovej, po neúspešnom prvom sete prehrávala na začiatku druhého 0:2, no vďaka zlepšenej hre sa jej podarilo otočiť nepriaznivý vývoj. Japonka je historicky prvou trojnásobnou ázijskou grandslamovou šampiónkou. Z New Yorku si odnáša prémiu 3 milióny USD, do rebríčka WTA si pripíše 2000 bodov. V jeho novom vydaní sa posunie na tretie miesto.

Azarenková ťahala za kratší koniec aj v treťom finále na US Open. V rokoch 2012 a 2013 nestačila na Američanku Serenu Williamsovú, ktorú v piatok vyradila v semifinále. Tridsaťjedenročná Bieloruska nevyužila šancu srať sa druhou najstaršou trojnásobnou grandslamovou víťazkou po Britke Virginii Wadeovej.

Azarenková hneď v úvodnom geme prelomila podanie Osakovej, po potvrdení brejku sa ujala vedenia 2:0 a dostala sa na koňa. Bieloruska excelentne servovala, 15-krát za sebou išla cez prvé podanie. Svoje kvality potvrdzovala aj na returne, trikrát zobrala Osakovej servis a prvý set získala jasne vo svoj prospech. Osaková sa nevedela dostať do správneho rytmu, robila priveľa nevynútených chýb.

Na začiatku druhého dejstva Azarenková odskočila Osakovej na 2:0. Japonka však bleskovo vyrovnala na 2:2, čo ju výrazne povzbudilo. Zvýšila percentuálna úspešnosť prvého podania a snažila sa hrať loptičky rýchlo po odskoku, čo na Bielorusku platilo. V siedmom i deviatom geme Azarenkovú brejkla a vynútila si tretí set. Osaková pridala na agresivite, v druhom sete zahrala 16 víťazných úderov.

Osaková bola v laufe, v rozhodujúcom dejstve za stavu 2:1 po razantnom obojručnom bekhende na čiaru opäť získala Azarenkovej servis a šancu zakončiť tretie grandslamové finále ziskom tretieho titulu už z rúk nepustila. Za stavu 5:3 premenila v poradí druhý mečbal a upravila vzájomnú bilanciu s Azarenkovou na 3:1. Obe hráčky mali proti sebe nastúpiť v New Yorku aj vo finále podujatia WTA Western & Southern Open, Osaková však pred rozhodujúcim súbojom odstúpila z turnaja pre problémy so zadným stehenným svalom.

ženy - dvojhra - finále:

Naomi Osaková (Jap.-4) - Victoria Azarenková (Biel.) 1:6, 6:3, 6:3

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená z briefu o päť odsekov a výsledok

ls

Vloženo: 13. 09. 2020       Kategorie: Tasr