• TIPOS
  • PEUGEOT
  • J&T BANKA
  • COOP JEDNOTA
  • ADIFEX

Tasr

Navigácia » Hlavná stránka » Tenis EP » Tasr

 
Hlavní obsah stránky

OH2024-Tenis: Schmiedlová nastúpi v semifinále proti Vekičovej - SÚHRN

Paríž 1. augusta (TASR) - Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala už do semifinále dvojhry na olympijskom turnaji v Paríži a bude hrať o medailu. Vo štvrťfinále vyradila deviatu nasadenú Češku Barboru Krejčíkovú 6:4, 6:2. Jej semifinálovou súperkou bude vo štvrtok Chorvátka Donna Vekičová, turnajová trinástka zdolala dvanástu nasadenú Ukrajinku Martu Kosťukovú 6:4, 2:6, 7:6 (8).

Schmiedlová opäť vylepšila slovenské singlové tenisové maximum v ére samostatnosti, Dominika Cibulková postúpila na OH 2008 v Pekingu do osemfinále rovnako ako Karina Cíleková Habšudová na OH 2000 v Sydney a na OH 1996 v Atlante. Za éry ČSSR vybojoval Miloslav Mečíř na OH 1988 v Soule zlatú medailu vo dvojhre a bronzovú vo štvorhre po boku Milana Šrejbera.

Schmiedlovej vyšiel úvod zápasu s Krejčíkovou, keď v druhom geme prelomila podanie súperky a vybudovala si náskok 4:1. Češka síce v ďalších minútach vyrovnala na 4:4, no záver prvého dejstva patril Schmiedlovej. V desiatom geme premenila po dvojchybe Krejčíkovej prvý setbal. Úradujúca wimbledonská šampiónka vo výmenách priveľa kazila, mala nízku percentuálnu úspešnosť prvého podania.

Na začiatku druhého setu viedla Krejčíková 2:0, no Schmeidlová potom získala šesť gemov za sebou a senzačne postúpila medzi elitné olympijské kvarteto. Slovenka zahrala 17 winnerov a nespravila ani jedinú dvojchybu. Počas turnaja podáva životné výkony a zdolala už štyri hráčky, ktoré sú vo svetovom rebríčku WTA postavené vyššie. V osemfinále získala skalp finalistky Roland Garros i Wimbledonu Talianky Jasmine Paoliniovej.

"Je to jednoznačne najlepší výsledok kariéry, z ktorého mám veľkú radosť. Zdolala som štyri oveľa vyššie postavené hráčky. Pred začiatkom turnaja som nemala čo stratiť, semifinále som vôbec nečakala. Vedela som, že proti Barbore môžem vyhrať, hrala som dobrý, odvážny tenis. Nerobila som chyby a bola som maximálne sústredená. Pamätám si ju z juniorských čias, má nepríjemnú hru, no dnes som bola na takej vlne, že som si verila. Dobre som cítila údery, pomohla som si servisom. Čakajú ma ešte dva zápasy, na medailu dopredu nemyslím, lebo by ma to zbytočne zväzovalo. Už to, že som medzi elitnou štvoricou, je obrovská úspech," uviedla Schmiedlová pre STVR.

Mečír, ktorý je od roku 2022 prezident Slovenského tenisového zväzu, vysoko vyzdvihol úspech Schmiedlovej. "Veľmi sa teším z Kajkinho úspechu a veľmi jej ho prajem. V priebehu turnaja už zdolala super hráčky a verím, že ešte nepovedala posledné slovo. Dúfam, že nás ešte prekvapí a získa olympijskú medailu," uviedol pre TASR olympijský šampión zo Soulu.

Výkony Schmiedlovej urobili veľký dojem aj na Cílekovú-Habšudovú: "Kajka hrá životný turnaj a zaslúžene je v olympijskom semifinále. Proti Krejčíkovej podala výborný, zodpovedný výkon a dokázala sa vyrovnať aj s teplom. Nechcem to zakríknuť, ale ak zahrá takto dobre aj v semifinále, má reálnu šancu získať medailu."



tenis - ženy - dvojhra - štvrťfinále:

Anna Karolína SCHMIEDLOVÁ (SR) - Barbora Krejčíková (ČR-9) 6:4, 6:2, Donna Vekičová (Chor.-13) - Marta Kosťuková (Ukr.-12) 6:4, 2:6, 7:6 (8)



UPOZORNENIE: Správa je rozšírená v perexe o meno súperky a o ďalší výsledok.



la tt ms

Vloženo: 01. 08. 2024       Kategorie: Tasr